HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Malta Eriği Fidanı Yetiştiriciliği

Malta Eriği Fidanı Yetiştiriciliği

En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Malta Eriği Fidanı Hangisidir?

Malta eriği, diğer adıyla yenidünya, bazı bölgelerimizde sarı kız adıyla da bilinmektedir. Anavatanı Çin olduğu sanılan Malta eriği; ilk olarak Japonya’da yetiştirilmeye başlanmış daha sonra Akdeniz Ülkelerine ve Avrupa’ya yayılmıştır. Özellikle astropik bölgelerde büyük miktarda üretimi yapılan malta eriği ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Meyveleri oldukça lezzetli olan bu meyve ağacının yaprakları ve çiçeklerinin çayı yapılmaktadır. Dünya üzerinde 800’den fazla çeşidi olduğu bilinen Malta Eriğinin ülkemizde en çok yetiştiriciliği yapılan meyve verimi ve meyve tat kalitesi oldukça yüksek olan Çukurgöbek Malta Eriğidir.

Malta Eriği Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?

Malta eriği ağacı her dem yeşil bitkilerdendir. Ortalama 10 metreye kadar boylanabilen ağacın daha çok dal uçlarına yığılmış elips biçimli yaprakları vardır. Bu sert yapılı, derimsiyaprakların üst yüzü koyu yeşil, arkası ise pas rengi tüylüdür. Dikilen çeşidine ve bölgeye göre 70 yıl yaşayabilen Malta Eriği uzun yıllık bir bitki türüdür. Hobi bahçelerinizde ya da evlerinizde rahatlıkla yetiştiriciliğini yapabileceğiniz Malta eriği fidanlarının arası 5 metre olacak şekilde dikim yapabilirsiniz.

Malta Eriği Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?

İri tohumları olan Malta Eriği üretimi tohumla dikimi yapıldıktan sonra aşılama ile üretimi yapılmaktadır. Malta eriği aşılandıktan 3 yıl sonra meyve vermeye başlar. Ekim ayı ile kasım ayı arasında krem rengi çiçekler açar ve kış boyunca çiçeklerini dökülmez. Çiçekler, ilkbahara doğru olgunlaşır mart ayından sonra salkımlar halinde meyveye dönüşür. Malta eriği aşılandıktan 3 yıl sonra meyve vermeye başlar.

Malta Eriği Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?

Yenidünyanın kök sistemi, yüzlek ve dağınık saçak kök yapısındadır. Kayalıklar arasında dahi büyüyebilecek kadar kuvvetli bir gelişme gösterir. Toprak seçiciliği olmayan organik maddece zengin PH değeri düşük asidik topraklarda daha iyi gelişim gösterirler. Açık köklü ve tüplü üretimi yapılan malta eriği fidanlarının üretim yöntemine göre dikimini şöyle anlatabiliriz.

Açık köklü fidan: açık kök fidanları sonbahar aylarında dikim zamanı başlar, bölgesel rakım farkı ve mevsim şartlarına göre ilkbahar ayına kadar süren bir dikim zamanı vardır. Açık köklü fidanları dikimden önce kurumuş kök ve dallarına budama yapılır.

Tülü fidan: tüplü fidanlar fidan torbaları içinde kökleri hava almadan yetiştirilen yılın 12 ayı dikime uygun fidanlardır. Burada dikkat etmemiz gereken torbasından fidanı çıkarmadan önce biraz sulamalı ve suyunu çekmesini bekleyip fidanı toprağından ayırmadan dikim yapmalıyız ki fidan kökleri hava il temas edip kuruma yapmasın.

Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.