HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Nar Fidanı Yetiştiriciliği

Nar Fidanı Yetiştiriciliği

En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Nar Fidanı Hangisidir?

Nar ağacı 1-5 m boyutunda çalı veya ağaççık biçiminde birden çok dalı olan, genç dalları köşeli, koltuk sürgün uç kısımları sivri ve iğne biçimindedir. Yaprakları yaz sürgünleri üstünde sık bir biçimde bulunmaktadır. Kenar kısımları tüylü, üst kısımları dumanlı gibi açık yeşil tonundadır. Ülkemizin her yöresinde yetiştirilebilmektedir. Fakat üretim kapasitesi açısından Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha yaygındır. En çok yetiştiriciliği yapılan nar fidanı cinsi: Hicaz, Katırbaşı önemli cinsleridir.

Nar Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?

Nar bitkisinde en iyi gelişme, kuru ve sıcak hava koşullarına karşılık derin geçirgen nemli ve serin topraklarda görülmektedir. Ancak, silisli, çakıllı, kumlu, kireçli, killi ve ağır killi gibi çeşitli toprak tiplerinde de nar yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Alkali ve asit topraklarda da yetişir. Tuzluluğa orta derecede dayanıklıdır Nar fidanlarının dikim aralığı ise: Fidan arası 2, sıra arası metre olacak şekilde dikimi sağlanmalıdır.

Nar Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?

Nar, çalı formunda, çok yıllık, çok gövdeli, sık dallı, sağlam bir kök yapısına sahip ılıman iklim meyvesidir. Nar, tropik ve sup tropik iklim koşullarını seven bir bitki olmasına rağmen -10°C’ye kadar dayanıklılık gösterebilir. Nar, kınagiller familyasına ait bir meyvedir. İçinde bulunan küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş durumdadır. Nar meyvesi ılıman iklimlerde yetişir, tadı da zaman zaman tatlı olabilmekle beraber biraz ekşidir. Nar fidanı, doku, çelik, kök ayırma, kök daldırma yöntemleri ile üretilmekte olup, gelişim hızı hızlıdır. Nar ağacının meyve verim yaşı: Dikilen 1 yaşlı nar fidanı, 1-2 yıl içerisinde meyve verimine başlar. Genellikle Ağustos sonunda başlar Kasım ortalarına kadar devam eder. Farklı dönemlerde çiçeklenmesi nedeniyle narın olgunlaşması da farklı dönemlerde olmaktadır.

Nar Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?

Nar geç çiçek açtığından dolayı İlkbahar geç donlarından zarar görmez, Bahçenin yeterince güneş alabilmesi adına bahçe kuzey – güney doğrultusunda olmalıdır. Dikim sonbahar ya da erken ilkbaharda yapılabilmektedir. Dikimden önce fidandaki zayıf sürgünler kesilerek kökleri temizlenir ve dikim yapılır. Dikimden sonra çukurlar gübreli toprak doldurularak iyice çiğnenir ve en az 20 litre can suyu verilir. Açık kök nar fidanı; fidanının kökünün herhangi bir saksı veya torba içerisinde olmadığı, doğrudan kökün gözle görülebildiği fidandır. Açık köklü fidanlar yaprak dökümünden sonraki ekim sonundan nisana kadar olan süreç içerisinde ekilebilir. Bu dikim zamanı illere göre farklılık gösterebilir. Genelde dikim 11. aylar ile 4. aylar arasında yapılabilmektedir. Yaprak döken bir bitki olan nar fidanı tüplü olarak da üretilmektedir. Nar fidanı tüplü olarak yılın 12 ayı boyunca dikilebilir. Fidan dikerken ilk yapmanız gereken fidan çukurunu açmaktır. Burada en, boy ve yükseklik olarak 40-50 cm arasından bir fidan çukuru açmakla işe başlayabilirsiniz.

Öncelikle saksı veya torba dışına çıkmış olan kökler var ise budama makası ile kesiniz. Çukuru açtıktan sonra tüpten veya saksıdan fidanın toprakları dağılmayacak şekilde çıkartın ve taban kısmında toprağı hafif dağıtınız. Bu şekilde tüpün atındaki kılcal damarlar hafif açılarak fidanın köklerinin rahatça hareket etmesini sağlayabilirsiniz.

Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.