HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Portakal Fidanı Yetiştiriciliği

Portakal Fidanı Yetiştiriciliği

En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Portakal Fidanı Hangisidir?

Portakallar, yüksek C vitamini ve antioksidan içeriği nedeniyle antik çağlardan beri insanlar tarafından sevilen ve üretilen turunçgil meyvelerinin başında gelmektedir. Portakal dünyanın tüm subtropik ve tropik iklim alanlarında yetiştirilebilmektedir. Subtropik alanlar portakalların büyümesi ve gelişmesi için en uygun iklim kuşağıdır. Ülkemiz subtropik iklim kuşağında yer almasından dolayı çok kaliteli portakallar yetiştirilebilmektedir. Dünyaya yetiştiriciliği yapılan birçok portakal çeşidi bulunmaktadır. Birçoğu ülkemizde üretilebilmektedir. Ülkemizde en çok yetiştiriciliği yapılabilen Valencia Late Portakalı: Meyveleri uzun süre ağaçta kalabilir. Hem sofralık hem de sanayiye elverişli bir çeşittir. Depolama ve taşımaya çok uygundur. Sıcağa en dayanıklı portakal çeşididir.

Portakal Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?

Dünyada Portakal yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktör düşük sıcaklıklardır. Portakal soğuğa hassas meyve çeşididir. Genç ağaçlar -4 derece altındaki düşük sıcaklıklardan zarar görmektedirler. En soğuk aylarda ortalama minimum sıcaklık 2 ila 3 derece altında olmamalıdır. Portakal ağaçları aşılama yöntemiyle üretilmektedir. Dikim mesafesi de üretimde kullanılan anaç kısmı ile alakalıdır. Klasik anaçlar 5x5 metre, yarı bodur anaçlar 3x5 metre, bodur anaçlar ise 2x4 metre arayla dikimi uygundur.

Portakal Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?

Portakalların en iyi gelişme sıcaklıkları 13°C ile 37°C arasındadır. 22-31°C’de en hızlı gelişme meydana gelirken 32°den sonra yavaşlamakta, 37-39°C de gelişme durmaktadır. Turunçgil ağaçlarının dayanabilecekleri en yüksek sıcaklık 40-45°C, yüksek sıcaklıklar, özellikle haziran ve temmuz aylarında küçük meyve ve yaprak dökümlerine neden olmaktadır. Portakal ağacı meyve verme zamanı dikim yapılan bölge rakımı, fidanın bakımı ve çeşidine göre değişiklik göstermekte olduğu gibi dikim yapılan anaç kısmı ile alakalıdır. Klasik anaç fidanları 4-5 yaşında meyve verirken yarı bodur anaç fidanları 1-2 yaşında meyve vermektedir.

Portakal Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?

Portakallar iyi drene olan kumlu, tınlı ve killi toprak yapısına sahip çok çeşitli toraklarda yetişebilmektedir. Toprak PH değeri 6-6,5 arasında olan kumlu tınlı topraklarda idealdir. Portakal fidanı soğuk zararın görülmediği yerlerde sonbahar dikimi yapılaması uygundur. Soğuk zararının görüldüğü yerlerde ise, fidan dikimi şiddetli don tehlikesi geçtikten ve yüksek yaz sıcakları başlamadan önce ilkbaharda yapılabilir. Fidan çukurları 50 cm genişlik ve derinlikte açılmalı, fidan aşı noktası toprak yüzeyinde kalacak şekilde dikim yapılmalıdır. Açık köklü fidan dikimi sonbahar-ilkbahar mevsimi aralığında dikimi uygundur. Tüplü üretimi yapılan fidanlar yılın 12 ayı dikimi uygundur.

Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.