HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Üzüm- Asma-Bağ Fidanı Yetiştiriciliği

Üzüm- Asma-Bağ Fidanı Yetiştiriciliği

En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Üzüm- Asma-Bağ Fidanı Hangisidir?

Bağ, asma yetiştirilen yerdir. Üzerinden salkımlar halinde üzüm alınan bitkiye asma denir. Asma ağacı Latince adıyla Vitaceae familyasına ait bir ağaçtır. Asma ağaçlarının boyu çok yüksek değildir. Ancak dalları geniş alanlara yayılabilir. Dalların başka ağaçlara ya da benzeri nesnelere sarılarak büyümesi nedeniyle asmalardan çardaklar oluşturulabilmekte olup, en çok yetiştiriciliği yapılan üzüm- asma – bağ fidanı: Sultani Çekirdeksiz, Çavuş, Ada Karası, Ak Üzüm, Bornova Misketi, Hamburg Misketi, Horozkarası, Müşküle, Misket, Öküzgözü, Boğaz kere ve Kalecik Karası çeşitleridir.

Üzüm- Asma-Bağ Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?

Asma ağaçlarının sağlıklı kalması için gerekli zamanlarda yaprakların, filizlerin, dalların hatta üzümlerin seyreltilmesi gerekir. Gelişimi hızlı olan asma- bağ fidanında kullanılan anaç yöntem vardır. Bu anaç yöntemi: Klasik Amerikan asma anacı kullanılmaktadır. Asma –bağ fidanın üretim yöntemi: çelik, tatlı çubuk ve aşı yöntemi ( göz aşı) ile üretim sağlanmaktadır. Asmanın gövdesi desteklenmeye gereksinim duyar. Genellikle kıvrımlı, tırmanıcı ve sarılıcı bir yapıya sahiptir. Yapılacak destekleme sistemine göre asma gövdesi, 15 – 200 cm arasında uzayabilir. Asma gövdesinin ve ana kollarının üzerinde, kalın ve mantarımsı yapıda ölü bir kabuk tabakası vardır. Bu tabaka zamanla şeritler halinde ayrılır. Ana kollar, gövdenin devamıdır. Asmaya verilen terbiye şekline göre sayısı, yönü ve uzunluğu değişiktir. Çekirdeğine göre üzümsü meyve özelliğine sahip olan, üzüm asma- bağ fidanının dikim aralığı: Fidan arası 4, sıra arsı 2 metre olacak şekilde dikimi sağlanmalıdır.

Üzüm- Asma-Bağ Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?

Asma ağaçlarının meyvesinden en çok üzüm elde etmek için yetiştirilir. Üzüm lezzetli ve besin değeri çok yüksek olan bir meyvedir. Sofralık ve kuru üzüm olarak tüketilir. Ayrıca üzümden şarap, üzüm suyu, pekmez, sirke, pestil gibi yiyecek ve içecekler üretilir. Asma ağaçları sonbahar aylarında yapraklarını dökerek, ilkbahar aylarında yapraklar yeniden uyanır. Asma çiçekleri küçüktür, renkleri beyazdır ve bu çiçeklerin döllenmesi sonucu üzüm salkımları oluşur. Üzüm- asma- bağ ağacının meyve verme zamanın başlaması: Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir. Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır. Bu bilgi 2 yaşlı fidanlar için geçerlidir.

Üzüm- Asma-Bağ Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?

Asma ağaçları sıcak iklimleri sever. Meyvelerin yeterince olgunlaşması için sıcaklık derecelerinin yüksek olması da gerekir. Bu nedenle yazların sıcak ve kurak geçtiği karasal iklimin görüldüğü yerler asma ağaçları için uygundur. Kuraklığa karşı dayanıklıdır. Derin, iyi havalanabilen, yumuşak dokulu topraklardan hoşlanırlar. Çok ağır bünyeli, süzek olmayan, tuzlu ve toksik madde içeren topraklarda bağcılık yapmaktan kaçınılmalıdır. Bu toprakların drenajı ve havalandırması asma yetiştirmek için uygundur. Asma ağaçları sonbaharın son dönemlerinde ya da ilkbahar başında dikilebilir. Soğuk iklimli yerlerde toprağın ısınmaya başladığı ilkbahar aylarında dikilmesi daha doğru olacaktır. Tüplü Asma-Bağ fidanını yılın 12 ayı boyunca dikimi uygundur.

Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.