HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Vişne Fidanı Yetiştiriciliği

Vişne Fidanı Yetiştiriciliği

En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Vişne Fidanı Hangisidir?

Gülgiller (Rosaceae) ailesine dahil olan vişnenin, ana vatanı Hazar Denizi ve Kuzey Anadolu dağları civarı olduğu bilinmektedir. Latince adını (P.cerasus) Giresun’un eski adı Kerasustan almıştır. Ilıman iklimde yetişen vişne, ülkemizde hemen her bölgede yetiştirilir. Vişne fidanı aşı ile üretilen bir meyve fidanıdır. Ülkemizde üretilen vişneler; kurutma, derin dondurma, meyve suyu, konserve veya reçel gibi işlemlere tabii tutularak ihraç edilmektedir. Vişne ağacı Türkiye genelinde Ege Bölgesi, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'nde yer alan pek çok şehirde yetişmektedir. Özellikle Karadeniz Bölgesinde vişne yetiştiriciliği yoğun bir şekilde yapılmaktadır. En çok yetiştiriciliği yapılan vişne fidanı ise: Kütahya, Montmorency çeşitleridir.

Vişne Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?

Genellikle serin ve soğuk iklimleri seven vişne ağacı yağış alan yerlerde yetişir. Genelde kışın dinlenme dönemi olan vişne ağaçları budaması da havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz kıyılarında kışın çok sert geçmediği zamanlarda vişne ağacının budaması da yapılabilir. Vişne fidanı üretiminde kullanılan anaçlar vardır. ( Klasik anaçlarda: Yabani vişne çöğürü, yarı bodur anaçta: maxma14, tam bodur anacında: phlc ve sl64 anaçları kullanılmaktadır) Ve bu anaçlara göre vişne fidanın dikim aralıkları bulunmaktadır: Klasik anaçlarda dikim mesafesi: Fidan arası 5, sıra arası 5 metre olacak şekilde dikim. Yarı bodur anaçlarda dikim: Fidan arası 3 sıra arası 5 metre olacak şekilde. Tam bodur anacında dikim mesafesi: Fidan arası2 sıra arası 4 metre olacak şekilde dikimi sağlanmalıdır.

Vişne Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?

Vişne ağacı, yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı görünüşlüdür. Gövdesi kırmızımtırak gri benekli, donuk ya da parlak renklidir. Dalları kirazınkinden ince ve yay gibi olup sarkıktır. Yaprakları da kirazınkinden daha küçük, ayası düz, parlak yeşil renkli ve tüysüzdür. Vişne ağacının meyve verim zamanı: ilkbaharda çiçekleri erkenden beyaz renkte açar. Temmuz ayının ortalarında ise, toplanmaya başlayan meyveleri kırmızı renkte olup, ekşi bir tada sahiptir. Olgunluğa ulaşmış meyveler ise, koyu kırmızı renkte olup oldukça sulu bir özelliğe sahiptir. Dikilen vişne fidanı 1-2 sene içerisinde meyve verir durumuna gelir.

Vişne Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?

Toprak iyi drene edilmiş, havalanabilen, derin ve tercihen sulanabilen topraklar olmalıdır. Toprak yapısı açısından oldukça toleranslı olabilen vişnenin kuru, kumlu ve kireçli topraklara sahip arazilerde de yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Vişne fidanı dikim için uygun olan zaman; Vişne ağacı genellikle sonbaharın sonuna doğru dikilebilir. Bu dikim de fidanlar uyanmadan Nisan ayının ikinci haftasına kadar sürebilir. Tüplü vişne fidanlarının kökleri saksı ve ya toprakta olduğu için yılın 12 ayında da rahatlıkla istenildiği zaman dikilebilir.

 

Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.