HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Yaban Mersini Fidanı Yetiştiriciliği

Yaban Mersini Fidanı Yetiştiriciliği

En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Yaban Mersini Fidanı Hangisidir?

Yaban mersini ılıman iklim kuşağına adapte olmuş bir meyve türü olup botanik olarak gerçek üzümler grubunda yer almaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesindeki illerden Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop’un genelde rakımı yüksek dağ ve yaylalarında yabanı formları bulunmakta ve yöre halkı tarafından taze olarak, reçel veya pekmez yapılarak tüketilmektedir. Özel olarakta üretilen yaban mersini fidanının, en çok yetiştirilen çeşidi: Brigitta, Bluecrop, Blueray, Bluegold, Northland, Spartan, Patriot çeşitleridir.

Yaban Mersini Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz

Yaban mersini asitli topraklara yani uzun yıllardır sürekli yıkanan toprağa ihtiyaç duyar bu yüzden Karadeniz bölgesi asitli toprak yönünden zengindir. Yüksek boylu çalı formundaki yaban mersini kökleri ince, kök kılları olmayan lifli kök yapısına sahiptir. Su ve besin maddelerinin kökler tarafından absorde( bir şeyi almak ve daha büyük bir birimin parçası yapmak)edilebilmesi için çoğunlukla endotrofik mikronizmalar (VAM) ile birlikte yaşarlar. Kökler bitkinin tabanından itibaren 180 cm’ye kadar yayılabilir. Alçak boylu çalı formundaki yaban mersini köklerinde de kök kılı yoktur. Çok ince ve lif (iplik)gibi olan kökleri vardır.

Yaban mersini fidanının dikim aralığı: Fidan arası 2, sıra arası 4 metre olacak şekilde dikimi sağlanmalıdır.

Yaban Mersini Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar

likapa, ligarba, likapa meyvesi, likarba gibi değişik isimlerle bilinmektedir. Ilıman iklimde yetişir. Doğal ortamda 5 metreye kadar uzayabilir. Yaprakları mızraksı ya da elips şeklindedir. Yaprak rengi yeşil, sonbaharda sarı-kırmızı renge dönüşür. Çiçek rengi beyaz, bazen pembe çizgilidir. Meyve mavi, siyah, mor olabilir. Tadı ekşi-tatlı bol suludur. Yaban mersini ağacının meyve verim yaşı: Bu meyvenin 40 yıl ömrü var, ektiğiniz ikinci yılı meyve vermeye başlıyor. 5 yıldan sonra en fazla verime ulaşıyor. 5 yaşından sonra bir dönüm yaban mersini bahçesinden 2 ton mahsul alabiliyorsunuz. Temmuz ayıyla başlayan hasat ise genellikle eylül ayı sonuna kadar devam ediyor.

Yaban Mersini Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?

Gelişimi çalı formunda olan yaban mersini, sonbahar sonunda veya ilkbahar başında 30-40 cm derinliğinde çukurlara dikilen yaban mersini fidanı kökleri ince olduğu için dikim sonrası kuru bırakılmaması önem arz ediyor. Bitki dikildikten sonra etrafına 10-15 cm kalınlığında malç (Toprağın üzerini örtmekte kullanılan tüm malzemelere ”malç” adı verilir. Bunun birçok faydası vardır ve doğanın doğrudan taklit edilmesidir, çünkü doğal ekosistemlerde çıplak toprağa nadiren rastlanır. Ağaçların tümü, iğne yapraklılar dahil, yapraklarını dökerek, diplerinde gittikçe derinleşen bir organik madde katmanı oluşturur. Bu katman doğal malçtır) seriliyor. Yaban mersini yetiştiriciliğinin 1 sene kadar öncesinde toprağın hazırlanması öneriliyor. Hobi amaçlı dikilmeye uygun ve bahçede saksıda doğru iklim ve toprak isteği yanında bakımı yapılarak dikimi tercih edilebilir. Tüplü yaban mersini fidanı yılın 12 ayı, mevsim dikimini yapabilirsiniz.

Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.