HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Zeytin Fidanı Yetiştiriciliği

Zeytin Fidanı Yetiştiriciliği

En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Zeytin Fidanı Hangisidir?

Zeytingillerden, anayurdu Akdeniz çevresi olan, boyu on beş metreyi bulabilen, yaprak dökmeyen, yaprakları küçük, gümüş renginde karşılıklı dizilişi olan, açık yeşil ve salkım durumunda çiçek açan, meyvesi için yetiştirilen, çok uzun ömürlü bir ağaç. Bu ağacın önceleri yeşil, sonradan olgunlaşarak kararan, yenilen ve yağı çıkarılan, tek çekirdekli meyvesi. En çok yetiştiriciliği yapılan zeytin fidanı: Edremit - Ayvalık Zeytini, Gemlik Zeytini, Domat çeşitleridir.

Zeytin Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?

Kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH değeri 6-8 seviyesinde olan topraklardan hoşlanmaktadır. Taban suyu 1m.’den yakın olmamalıdır. Bu seviyeye yakın topraklarla mutlaka drenaj uygulanmalıdır.Zeytin fidanlarının dikim aralığı, klasik zeytin fidanlarında: Fidan arası 5 sıra arası5 metre olacak şekilde,bodur zeytin fidanlarında: Fidan arası 4, sıra arsı 2 metre olacak şekilde dikimi sağlanır.

Zeytin Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?

Kışın yapraklarını dökmez. Gövdesi çökse de kurusa da köklerinden çıkan sürgünlerle yeniden doğar, canlanır. Zeytin ağacının en sevdiği iklimler ise yağışlı ilkbahar ve sonbahar, kuru bir yaz ve ılık geçen kıştır. Yapraklarının üstü parlak koyu yeşil, altı ise gümüş rengindedir. Yapraklar mükemmel bir düzen içinde dalın iki tarafından karşılıklı olarak çıkar. Zeytin ağacının üretim yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler ise, doku, çelik ve aşı ( göz aşı ve dilcikli aşı) yöntemidir. Zeytin ağacı kasım ve şubat ayları arasında uyur, dinlenir. Mart-nisan ayları arasında dallarının uçları filizlenir. Nisan-haziran ayları arası çiçeklenme mevsimidir. Temmuz-ağustos aylarında meyveleri yani zeytin taneleri büyür, çekirdeği sertleşir. Eylül-ekim aylarında taneler olgunlaşır, olması gereken boylarına gelirler. Dikilen zeytin fidanı: Fidan yaşı 2, anaç1 olan zeytin fidanı 1-2 sene içerisinde meyve verimi başlar ve gelişim hızı ortadır.

Zeytin Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?

Zeytin ağacı için en verimli ortam yazları sıcak, kışları ise ılıman geçen iklimlerdir. Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir. Zeytin fidanı Ekim ve Mart ayları arasında dikilebilir. Zeytin fidanı dikileceği zaman toprağın donuk olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Zeytinlik alanı oluştururken dikim aralıkları zeytin fidesinin çeşide, ağacın alacağı taç büyüklüğüne, bölgenin iklim ve toprak koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Tüplü zeytin fidanlarını yılın 12 ayı boyunca dikimi sağlanır.

Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.