Ahududu Fidanı Yetiştiriciliği
En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Ahududu Fidanı Hangisidir?
Ülkemizin çoğu bölgesinde yabanisine rastlamak mümkün olan ahududuin sofralık olarak taze tüketimi yanında sanayiye uygunluğu yetiştiriciliğinin önem kazanmasını sağlamıştır. Çok çeşitli işleme tekniği açısından tarıma dayalı sanayi kuruluşları için ekonomik bir çeşit olan ahududuin meyve suyu, reçel, marmelat ve içki sanayi, konservecilik, pasta ve dondurma sanayisinde aranan bir üzümsü meyvedir. Ayrıca içerdiği pektin maddesinden dolayı jöle yapımında istenilen bir tür olma özelliğine sahiptir. Yurdumuz ekolojisinin uygun olması, yetiştiriciliğinin kolay olması, kısa sürede meyveye yatması, birim alandan yüksek verim alınması ve diğer meyvelere göre fiyatının daha fazla olması ve çok çeşitli şekillerde tüketime uygun olması ahududu yetiştiriciliğinin önemini artırmaktadır. En çok yetiştiriciliği yapılan ahududu fidanlarından olan Hollanda bodurudur.
Ahududu Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?
Üzümsü meyve türü olan ahududu kökleri genelde yüzlek olarak gelişir ve yayılırlar. Uygun toprak şartlarında kökler 1,75 m derinliğe inebilse de, kökler çoğunlukla ilk 40 cm’lik toprak alanına yayılmıştır. Ahududuin toprak istekleri diğer üzümsü meyvelerden pek farklı değildir. Yüksek ürün elde etmek için orta ağır (kumlu-killi), organik maddece zengin, su tutma kapasitesi yüksek ve iyi drane olabilen topraklar tercih edilir. Ahududu yetiştiriciliğinde toprak reaksiyonu bakımından pH değeri yaklaşık olarak 6,5 olmalıdır. Ancak toprak reaksiyonu ekstrem sınırları hariç önemli değildir. Ahududu fidanı çalı formunda gelişim gösterdiği için ahududu fidanı 2x4 metre ara ile dikilmelidir.
Ahududu Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?
Lezzeti ve aroması ile insanı büyüleyen hızlı gelişim gösteren kışın yaprak döken soğuklara orta dayanıklı toprak yönünden seçici olmayan ahududu fidanı uygun iklim be bakım koşulları göz önüne alındığı zaman dikiminden 2 yıl sonra meyve vermeye başlar. 5-6 yaşına geldiği zaman verime oturur. Çok fazla özel bakım ihtiyacı da yoktur. Ağacın üzerinde meyve ve çiçeği aynı anda görebilirsiniz.
Ahududu Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur
Rengiyle dikkatleri üzerine çeken ahududu yetiştiriciliği için kurulacak bahçe yeri seçiminde her şeyden önce ekolojik isteğine uygun bölgeler seçilir. Ayrıca ahududular uzun süre taze olarak saklanamazlar. Bu nedenle bahçe yeri seçiminde, Pazar yerine yakın yerler veya nakliye durumuna uygunluğu dikkate alınır. Ahududu, sonbahardan ilkbahara kadar olan devrede bitkiler, toprak dikime hazır ve uygun olduğu zamanlarda dikilebilir. Kışları fazla sert olmayan bölgelerde sonbahar sonu ve kış dikimi daha iyi sonuç verir. Sonbahar dikimi için kasım en uygun aydır. Sonbahar dikiminin avantajı toprak nem durumunun çok uygun olmasıdır. Kışları sert geçen yerlerde ise dikim erken ilkbaharda, şubat nisan ayları arasında yapılır. Dikim ilkbaharda yapılacaksa fazla geç kalınmamalıdır. Aksi halde dikimden hemen sonra sıcak ve kurak günler başlayabileceğinden sık sık sulama gerekecektir. Hafif topraklarda ise sonbahar dikimi daha uygundur. Dikim mesafeleri ise tür ve çeşitlerin büyüme gücü ve şekillerine göre dikim yöntemlerine, terbiye şekillerine göre ve toprak işleme yöntemine göre farklılık gösterir.
Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.