Antep Fıstığı Fidanı Yetiştiriciliği
En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Antep Fıstığı Fidanı Hangisidir?
Çok eskiden beridir kültüre alındığı bilinmektedir. Yakın doğu gen merkezi içerisinde yer almaktadır. Altın ağacı ve yeşil altın olarak da halk arasında bilinmektedir. Meyve ağacı ve süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Mutlaka tozlanma ihtiyacı duymaktadır. Antepfıstığı yetiştiriciliği çok eski zamanlardan beri yapılmasına rağmen istenilen seviyede artmamıştır. Bunun da sebebi olarak yetiştiriciliğin tamamen kuru koşullarda ve çoğunlukla kıraç, taşlık ve meyilli arazilerde yapılmasıdır. Antepfıstığı kayalık, taşlık, meyilli, besin elementlerince fakir topraklarda da ekonomik anlamda yetişip, başka şekilde değerlendirilemeyen araziler tarıma açılmış olur. Antep fıstığı döllenme döneminde kış donlarına karşı fazla hassas değildir. En çok yetiştiriciliği yapılan antepfıstığı Siirt çeşididir. Koyu kırmızı meyve kabuğu, iç doluluk oranı yüksek ve kuraklığa oldukça dayanıklı ve verimli bir çeşittir.
Antepfıstığı Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?
Kışın yapraklarını döken antepfıstığı aşılama ile üretim sağlanmaktadır. Ürün almak için erkek ve dişi antepfıstıklarının birlikte dikilmesi gerekmektedir. Antepfıstığı önceden kendine kısırlık süresi fazla olduğu için zeytin veya incirle karışık olarak dikimi yapılırmış. Kuru koşullarda yetiştiriciliği yapılacak ise 8x8 metre 9x9 metre veya 10x10 metre dikim aralığı kullanılmalıdır. Sulu koşulda antepfıstığı yetiştirecek ise 6x6 metre dikim aralığı kullanılabilmektedir.
Antepfıstığı Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?
Antepfıstığı her türlü kurak ve soğuk koşullara dayanıklı bir ağaçtır. Yabani çöğürler kullanılabildiği gibi geliştirilmiş anaçlarda kullanılabilmektedir. Antepfıstığı meyve verme zamanı iklim ve bakım koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Doğada kendiliğinden biten türlerin aşılanması ile de üretilmekte veya tohumlar dikilip 2 yaşına gelen aşılı fidanların dikimi ile de üretim sağlanır. Antep fıstığı yabani anaçta 6-7 yaşına meyve vermeye başlar. Anaç üzerine aşı ise 3-4 yaşında meyve vermeye başlıyor.
Antep Fıstığı Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur
Aşılı fidanla dikim yapılacak ise, dikimde aşı yerinin toprak yüzeyinde kalması gerekmektedir. Aşı bölgesi toprak altında kalan fidanlar kurumaktadır. Dikimi yapılan fidanlara herek dikilip destek sağlanmalıdır. 8 veya 11 dişiye 1 erkek dikilmesi gerekmektedir. Kasımdan şubat ayına kadar açık tüplülerin dikimi yapılabilir. Tüplü fidanlar ise sulama imkanı var ise yıl içinde istenilen vakitte dikimi yapılabilir.
Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.