HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Ayva Fidanı Yetiştiriciliği

Ayva Fidanı Yetiştiriciliği

En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Ayva Fidanı Hangisidir?

Ayva sofralık, reçel, jöle, marmelat ve meyve suyu olarak da değerlendirilmektedir. Bölgemizde 10 ile 1000 m arasındaki yüksekliklerde hemen hemen her bölgede yetiştirilebilen ayva, kumlu-tınılı sıcak ve geçirgen topraklarda iyi yetişir. Soğuk ve rutubetli yerlerde odunsu bir hal alır ve kalite düşer. Fazla yağmurdan ve rüzgârdan zarar görür. Ancak geç çiçek açması ile ilkbahar donlarından zarar görmez. Ayva kendine verimlidir. Tozlaşma böceklerle meydana gelmektedir. Kök sürgünleri, aşı ve çelikle üretimi yapılabilmektedir. En çok yetiştiriciliği yapılan ayva çeşitlerinden biride eşme ayvadır. Ağaç kuvvetli gelişir ve çok verimlidir. Meyve şekli söbü olup rengi sarıdır. Meyve, az aromalı, mayhoş tatta ve orta sululuktadır. Ayvayı yediğiniz zaman boğazınızda kalmaz.

Ayva Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?

Ayva kumlu, tınlı, orta derecede topraklarda iyi yetişir. Kireç miktarı toprakta çok olmamalıdır. Ilıman iklimde iyi gelişmektedir. Çok rüzgârlı yerlerde ayva bahçesi kurulması tavsiye edilmez. Ayva bahçesi için uygun olarak seçilen yere bir yaşlı ve sağlıklı fidanlar 3x5, 4x5 veya 5x5 m aralık ve mesafelerle dikilirler. Verilecek olan aralık - mesafeler, toprak tipine ve yetiştirme sistemine göre değişiklik gösterir.

Ayva Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?

Dikim sırasında bahçede sağlıklı bir tozlanma ve döllenme için mutlaka aynı dönemde çiçek açan çeşit karışımlarına yer verilerek bahçe kurulmalıdır. Aksi takdirde iklimsel olayların olumsuz gittiği bazı yıllarda meyve tutumu oranlarında ciddi düşüşler yaşanır. Ayva dikiminden 2-3 yıl sonra bakım ve iklim koşulları iyi olursa meyve vermeye başlamaktadır. Verime geçmesi için 6-7 yaşına gelmesi gerekmektedir.

Ayva Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur

Ayva çelik ve aşı ile üretilmektedir. Yapraklarını döker ve yarı dik gelişim göstermektedir. Dikim budaması yapılan fidanlar aşı yeri toprak üzerinde kalacak şekilde ılıman iklimlerde Kasım – Ocak ayları arasında dikilmeleri tavsiye edilir. Daha soğuk olan bölgelerde ise fidan dikimi Şubat ve Mart aylarında yapılmalıdır. Yetiştiriciliği yapılan ayva çeşitlerinin çoğu kendine verimli olduğu için tek bir çeşitten kapama ayva bahçesi kurulabilir. Fakat düzgün şekilli meyveler elde etmek için mutlaka tozlanma ve döllenmeye ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun için çeşit karışımı yapmakta fayda vardır.

Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.