Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği
En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Ceviz Fidanı Hangisidir?
Ceviz ağacının gölgesinde oturulduğunda sağlamış olduğu kokudan dolayı pek önerilmemektedir. Taze ve kurutulmuş olarak tüketilebilmektedir. Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Ülkemizde ağaç başına verim 33-37 kg arasında değişmektedir. Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre %50-60 oranında artış sağlanabilir. Sahilde ve yüksek kesimlere yetişen çeşitleri vardır. Chandler ceviz fidanları, Amerikan cevizi türlerindendir. Meyve kabuğu orta kalınlıkta, oval, az pürüzlüdür. Verimi çok fazla olan ceviz fidanı türlerindendir. Salkımda meyveler 1-4'lüdür. Yan dalların meyve verme oranı çok yüksektir. Bu oran %80-90’dır. Meyvenin kabuğundan ayrılması kolaydır. Orta kuvvette büyümekte ve yarı dik şekilde gelişmektedir. Chandler ceviz fidanı, geç yapraklandığı için meyveleri bakteriyel yanıklardan etkilenmez. Meyve ağırlığı 12-14 g, iç ağırlığı 6-8 gr’dır. İç randımanı ise %50 civarındadır. Bundan dolayı en çok yetiştiriciliği yapılan ceviz çeşitlerinden biri chandler çeşididir.
Ceviz Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?
Ceviz ağacının en önemli niteliklerinden birisi, değişik iklimlere kolayca uyum sağlamasıdır. Ceviz ağacının soğuklama ihtiyacı 800-1800 saat olup, deniz seviyesinden 1700 m. yükseklikteki alanlara kadar yayılış gösterir. Aşırı yaz sıcaklarında yeşil kabukta, yapraklarda yanmalar ve meyvelerde büzülmeler olur. Bir bölgede ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörlerin başında ilkbahar geç donları gelmektedir. Çeşitlerin iklim gereksinimleri iyi saptanmalı ve özellikle ilkbahar geç donları yönünden risk olmamalıdır. Ceviz ağaçları kullanılan anaç çeşidine ve arazi şartlarına göre 10mX10m veya 8mx10m mesafe ile dikimi yapılabilmektedir.
Ceviz Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?
Cevizler, bir evcikli bir bitki olmaları (Erkek ve dişi organların ayrı çiçekte olması), Erkek ve dişi organlı çiçeklerin ayrı zamanlarda açılması ve olgunlaşması, tozlanmanın rüzgârla yapılması nedeniyle; ceviz tohumundan meydana gelen yeni bitki, ana bitkinin özelliklerini göstermez. Yabancı tozlanma sebebiyle tohumlardan elde edilen çöğürlerde büyük ölçüde farklılıklar olmaktadır. Hatta aynı ağaçta, aynı daldan ve aynı salkımdan alınan tohumlardan elde edilen ağaçlar da birbirinden farklı özellikler taşımaktadır. Böyle olunca da istenilen ceviz ağaçlarının tohumla çoğaltılmasının imkânı yoktur. Bu sebeple, ceviz fidanı yetiştiriciliğinde kullanılan en iyi çoğaltma metodu; yabani cevizlerin tohumlarından elde edilen çöğürlerin, üstün nitelikli standart çeşitlerle aşılanmasıdır. Cevizlerin çelikle, daldırma ve doku kültürü ile çoğaltılması pratik olarak uygulama imkânı bulamamıştır. Ceviz fidanı 3 yaşında iyi bakım ve iklim koşullarında meyve vermeye başlamaktadır.
Ceviz Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur
Ceviz fidanı uygun iklim ve hava koşullarında mevsim koşullarına ve fidanın köklü veya açık köklü olmasına göre değişiklik göstermektedir. Açık köklü fidanların sonbahardan başlayıp ilkbahar aylarına kadar dikilebilmektedir. Tüplü fidanlar ise kökleri kapalı alanda olduğu için su kaybı daha az olur. Bundan dolayı sulama imkânı var ise yıl içinde dikimi yapılabilmektedir. Birde havanın sıcak saatlerinde değil güneş doğmadan ya da güneş battıktan sonra dikilmesi gerekir.
Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.