HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Dut Fidanı Yetiştiriciliği

Dut Fidanı Yetiştiriciliği

En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Dut Fidanı Hangisidir?

Dut iklim ve toprak yönünden oldukça seçici değildir. Hemen hemen her bölgede rahatlıkla yetiştiriciliği yapılır. Genellikle ev bahçelerinde, yol kenarlarında ve nadiren de ticari olarak yetiştirilebilir. Taleplerin artmasıyla yavaş yavaş bahçe kurulumuna geçilmektedir. Günümüzde taze tüketiminin yanı sıra işlenmiş ürünlerinin de besleyici özelliği sayesinde dut önemli bir yere sahiptir. Yetiştiği yörelerde meyvesinden pekmez, reçel, pestil, dut ezmesi, meyveli dondurma, cevizli sucuk, sirke, meyve suyu konsantresi, ispirto gibi ürünler yapılmaktadır. Özellikle karadut suyu son yıllarda oldukça yaygın bir içecek haline gelmiştir. Kurumuş dut çok tercih edilen ürünler arasındadır. Ülkemizde en çok yetiştirilen dutlardan olan akduttur. Aşılı olanlar meyvecilikte kullanılır. 10 – 15 metre arasında boy yapar. Gövde kabuğu açık – gri – esmer renkli ve çatlaklıdır. Yaprakların üst yüzü parlak yeşil alt yüzü ise mattır. Sonbaharda sarı renktedir. Yapraklar yürek şeklindedir. 3 – 5 derin lopludur. Nisan – mayıs ayında açan çiçekler aşağıya doğru sarkıktır. Haziran ayında meyve verir. Oldukça lezzetli ve tatlıdır.

Dut Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?

Dut genellikle çok hızlı büyür. Sadece karadut diğer ismi ile ekşi kara verime oturması diğerlerine göre daha geç olmaktadır. Dikim mesafesinde sulama durumu olup olmaması da etkilemektedir. Dutlarda ipek böcekli de erkek dutlar ile yapılabilir. Su ihtiyacı olan bir ağaçtır. Tuzlu topraklar hariç toprak yönünden seçici değildir. En uygun dikim aralığının sulama koşullarında 7x7 metre olacak şekilde planlanması gerekmektedir. Ters dutlarda gölgelik olarak dikilebilir. Onlarda dikim mesafesine 6x6 metre olacak şekilde ayarlanır.

Dut Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?

Kışın yaprak döker. Yayvan gelişim göstermektedir. Dut ağacı meyve vermesi iklim ve bakım koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Çiçeklerin ve dolayısıyla meyveciklerin üzerine dizildikleri eksen, çiçek sapı ve meyve sapı olmak üzere iki kısımdan oluşur. Meyveciklerin bulunduğu kısım çiçek sapı, diğer taraf ise meyve sapıdır. Meyve olgunlaştıkça çiçek sapı etli hale gelmekte, fakat meyve sapını oluşturan kısım etli yapı kazanmamaktadır. Dut ağaçlarında monoik, dioik ve erselik çiçek tiplerine rastlanabilmekle birlikte, genelde ağaçlar monoik yani tek evciklidir. Bir başka deyişle erkek ve dişi çiçekler ayrı yerlerde fakat aynı ağaçta yer alır. Erkek çiçekler bir süre sonra dökülür, dişi çiçeklerden de meyve elde edilir. Haziran – temmuz aylarında da meyve olgunlaşır. Tohum toplama zamanı temmuz – ağustos aylarıdır.Tohumdan üretilenler dutlar 3-4 yaşına geldiği zaman meyve vermeye başlıyor. Çelikle üretilen ekşi kara hariç dikimden 1 yıl sonra meyve vermeye başlar.

Dut Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur

Son derece lezzetli bir meyvedir. Hangi sistem belirlenmiş olursa olsun fidan dikimi genellikle sonbaharda yaprak dökümünden sonra veya ilkbaharda ağaçlar uyanmadan önceki tarihlerde yapılır. Fidan dikiminin kışı yumuşak geçen yerlerde sonbaharda, kışı sert geçen bölgelerde ise ilkbaharda yapılması uygundur. Dikilecek fidanların; söküm esnasında ezilen, yaralanan, kopan köklerin sağlam noktasından budanmasına dikkat dilmelidir.

Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.