HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Elma Fidanı Yetiştiriciliği

Elma Fidanı Yetiştiriciliği

 

En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Elma Fidanı Hangisidir?

Meyvelerin vazgeçilmezlerinden olan elma yeşil sarı ve kırmızı renge sahip olan çeşitleri mevcuttur. Isırdığınız zaman ses uzaktan duyulmaktadır. Meyvecilikte kullanılan gerek anaç ve gerekse çeşidin gelişme kuvveti azaldıkça bir başka deyişle ağaca bodurlaştıkça yoğun meyveciliğe doğru adım atılmış olur. Yoğun meyvecilikte ise birim alana daha fazla sayıda ağaç kullanıldığı için daha yüksek verim elde edilir. Bodur ağaçlardan kurulmuş meyve bahçelerinden erken yaşta ürün alınır. İç gücü ve yapılan masraflar azalır, kültür ve bakım uygulamaları kolaylaşır ve daha kaliteli meyve üretimi mümkün olur. Bodur elma ağaçları ise ya zayıf anaçlar kullanılarak ya da yarı bodur gelişen ve "Spur tipi” çeşitler kullanmak yolu ile elde edilebilmektedir. Elma spurlarının büyük bir bölümü Amerika birleşik devletlerinde ve Washington eyaletindeki ticari bahçelerde bulunmuştur. Türkiye’de de Starking Delicious ve Golden Deliciousun spur mutandları olan Starkrimson Delicious ve Starkspur Golden Delicious geniş ölçüde yetiştirilmektedir.

Elma Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?

Elma bahçelerinde dikim aralığı çeşide, kullanılan anaca, toprak durumuna ve iklime göre değişiklik gösterir. Elma ağaçları nemli yerlerde iyice büyüdüklerinde taçları arasında hiç olmazsa bir metre aralık kalacak kadar seyrek dikmelidir ki, aradan bolca hava işlesin ve mantar hastalıkları daha az zarar yapsın. Oysaki sulanan kurak bölgelerde gerek hava, gerek toprak üstü nemini saklamak için ağaçların sık olması daha uygundur. Klasik anaçlarda 5x5 metre yarı bodur anaçlarda 3x5 metre bodur (spur) anaçlarda 2x4 metre olarak dikiminin yapılması gerekmektedir.

Elma Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?

Spur tipi elmalar, gelişme özelliklerinden dolayı bakım işlemlerini kolaylaştırmaktadır. Özellikle zayıf gelişmeleri ve erken meyveye yatmaları nedeniyle yetiştiriciler tarafından çok ilgi görmektedir bunlar erken yaşta ve dikimin ertesi yılı ile meyve verdiklerinden, kuruluş masrafları daha kısa zamanda karşılanmaktadır. Klasik anaçlarda ise fidan dikimden 3-4 yıl sonra ürün vermeye başlamaktadır. Depolaması yönünden alındığı zaman toplu alınabilen bir meyvedir.

Elma Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur

Elma ağaçlarında dikim aralığı çeşide, kullanılan anaca, toprak durumuna ve iklime göre değişir. Nemli bölgelerde seyrek dikilmelidir. Kurak ve sulama yapılan yerlerde sık dikimi yapılır ki nem kaybolmasın diye. Kuvvetli topraklarda dikim mesafesi fazla fakir topraklarda sık dikim yapılması gerekir. Açık köklü ve tüplü fidanların dikim zamanları değişmektedir. Tüplü fidanlar sulama imkanı var ise yıl boyunca fidan zarar görmeyecek şekilde dikimi yapılması gerekir. Açık köklü fidanlar ise kasımdan mart ayına kadar iklim elverdiği takdirde dikimi rahatlıkla yapılabilmektedir.

Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.