Fındık Fidanı Yetiştiriciliği
En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Fındık Fidanı Hangisidir?
Türkiye'deki üretimi çok eskilere dayanan fındık, ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde ana geçim kaynaklarından biridir. Karadeniz kıyı bölgesi bu yönüyle dünyanın en uygun fındık ekolojisini oluşturmaktadır. Yarı nemli, kurak iklim bölgelerinde fındık yetiştirilse de yağışın yetersiz olması nedeniyle sulama zorunludur. Ülkemizde en çok yetiştiriciliği yapılan en önemli çeşit Ordu Çakıldak fındık çeşididir. Çiçekleri geç uyanır ve donlardan en az zarar gören çeşittir.
Fındık Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?
Fındık saçak köke sahip bir kültür bitkisi olduğundan kökleri fazla derine gitmeyip yanlara doğru gelişmekte derin, düz ve taban arazilerde 100-150 cm derinliğe kadar ulaşabilmektedir. Toprak isteği bakımından seçici olmamakla beraber besin maddelerince zengin, derin topraklarda iyi gelişme gösterir. Fındık dikiminde dikkat edilmesi gereken en önemli dikim mesafesidir. Sık dikim yapmak ilerleyen yıllarda kültürel işlemleri zorlaştıracağı için sık dikim yapılmaktan kaçınılmalıdır. Fındık fidanı dikim mesafesi en az 2 x 4 metre mesafe kullanılmalıdır.
Fındık Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?
Ekonomik ömrü uzun olan fındık ağaçlarının gelişimi orta hızlıdır. Ağaçlar ortalama 4 -5 metre boya ulaşırlar. Yeni diktiğiniz fındık fidanları odunsu gövdeye ulaşıncaya kadar meyve vermeyecektir. Oluşan ilk meyveler genellikle küçük ve içi boş olur ancak ağaç büyümeye başladıkça verimi de meyve kalitesi artacaktır. 1 yaşlı dikimini yaptığınınız fındıklar ilk meyveyi 3 yıl sonra oluşturmaya başlayacaktır. Tam verime geçmesi ise 7-8 sene sonra olacaktır. Bakımı iyi yapılan fındık fidanları 50 yıla kadar meyve vermeye devam edecektir.
Fındık Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?
Fındık fidanları şiddetli kış soğukları ve ilkbahar donları olmayan, yaz aylarında nispeten yüksek sıcaklık, düzenli yaz yağmuru ve yüksek nem bulunan yerlerde yetiştirilmesi gerekmektedir. Fındığın odunsu gövdesi tam dinlenme döneminde-25, -30 dereceye kadar dayanabilmektedir. Tüplü fındık fidanları 12 ay dikime uygunken açık köklü fidanları dikmek için belirli bir dönem vardır. Açık köklü fidanlar kasım ve mart ayları arasında dikilebilir ancak kışları sert geçen yerlerde dikim şubat – mart ayları arasında yapılması tavsiye edilir. Gün içerisinde fidanlar sabah erken saatlerde yada akşamüzeri saatlerinde dikilmelidir.
Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.