HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Frenk Üzümü Yetiştiriciliği

Frenk Üzümü Yetiştiriciliği

En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Frenk Üzümü Fidanı Hangisidir?

Frenk üzümü, Bektaşiüzümügiller familyasından, ülkemizde de doğal olarak yetişen, üzümsü meyvelerden biridir. Anavatanı Kuzey Asya, Orta ve Kuzey Avrupa’dır. Türkiye’de bilinen 5 farklı türü, doğal olarak yetişmektedir. Ticari yetiştiriciliği giderek artmaktadır. Ülkemizde çeşit geliştirme ve adaptasyon çalışmaları devam etmektedir. Genellikle yapraklarını döken, bazı çeşitleri her zaman yeşil kalan, çalı formunda bir bitkidir. Kırmızı frenk üzümleri 1 - 1.5 metre boyundayken Siyah frenk üzümleri daha uzun boylu ve güçlüdür. Ülkemizde genelde en çok tercih edilen ve yetiştiriciliği yapılan frenk üzümü çeşidi Beyaz frenk üzümü / Ribes petraeum çeşididir.

Frenk Üzümü Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?

Frenk üzümlerinin en ideal çoğaltma yöntemi, çelikle yapılan çoğaltmadır. Hızlı gelişim göstermeyen frenk üzümlerinin diğer üzümsü meyvelere göre daha fazla organik madde ihtiyacı vardır. Drenajı iyi olan, organik madde yönünden zengin, killi-kumlu toprakları sever. Dikilecek fidanların kuvvetli, gelişmiş köklere sahip ve hastalıksız olmalarına dikkat edilmelidir. En çok tercih edilen fidanlar 1 yaşındaki fidanlardır. Çünkü bu fidanlar daha kolay tutarlar ve az fire verirler. Frenk üzüm fidanlarının 3 x 3 metre arayla dikilmesi yeterli olacaktır.

Frenk Üzümü Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?

Frenk üzüm fidanları ideal bakım şartlarında 15-20 yıl ekonomik ömre ulaşabilirler. Frenk üzüm meyvelerinin hasat zamanı ve olgunluğu meyvenin kullanılış amacına göre değişmektedir. Jöle yapımında kullanılacak frenk üzümleri tam olgunlaşma döneminden önce hasat edilirken taze olarak tüketilecek meyveler, tam olum döneminde hasat edilmelidir. Genel olarak salkım üzerinde bulunan bütün meyvelerin en iyi derecede renklendikleri zaman, hasat için uygun zamandır. Frenk üzüm fidanları dikimden 2 yıl sonra meyve vermeye başlarken tam verime 4-5 yıl sonra geçer.

Frenk Üzümü Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?

Frenk üzümü diğer üzümsü meyvelere oranla düşük sıcaklıklara dayanıklılığı daha fazladır. Fakat yine bu meyveler arasında en erken çiçek açan olduğundan, ilkbahar donları yetiştiricilik için risk taşır. Çiçekleri -2 / -3 °C sıcaklıklarda zarar görür. Bu nedenle ilkbahar donlarının az yaşandığı yer ve yönlerin seçimi çok önemlidir. Yine rüzgârdan korunaklı yerlerin tercih edilmesi tavsiye edilir. Açık köklü frenk üzüm fidanları kasım ve mart aylarında dikilebilse de kış aylarında don ihtimali olan yerlerde dikim erken ilkbaharda yapılmalıdır. Tüplü fidanlar ise 12 ay dikime uygundur.

Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.