Girebolu Fidanı Yetiştiriciliği
En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Girebolu Fidanı Hangisidir?
Girebolu, mürvergiller familyasından Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında doğal halde yetişen üzümsü bir meyvedir. Hem meyveleri için hem de gösterişli çiçekleri nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilir. Ülkemizin her bölgesinde yetiştirilmekle beraber özellikle iç Anadolu, Karadeniz ve geçit bölgelerinde daha sık rastlanır. İlk kez Hollanda’da kültüre alınmış olup en çok tercih edilen ve yetiştirilen çeşit doğada doğal olarak yetiştirilen gireboludur. Önceleri Türkiye coğrafyasında doğal koşullarda yetişmekteyken son yıllarda ticari yetiştiriciliğine başlanmıştır.Özellikle Kayseri ilimizde kapama gilaburu bahçeleri tesis edilmiştir.
Girebolu Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?
İçerdiği antioksidan maddeler ve kansere karşı koruyucu etkileri sayesinde diğer üzümsü meyveler gibi son yıllarda daha popüler hale gelen meyvelerden birisidir. Odunsu, çalı formunda, çok yıllık bir bitkidir. Girebolu bitkilerinin taç çapı 4 - 5 metreyi bulabilir. Bitki boyu genelde bodur özellikte ve 100 - 180 cm uzunluğundadır. 4 - 6 metreye kadar uzayabilen çeşitlere rastlanır. Çalı formunda bir bitki olduğu için tek gövdeli olarak yetiştirilmesi güçtür. Fazlaca dip sürgünü veren bir bitki olduğu için 3 - 4 gövdeli ocaklar şeklinde yetiştirilir. Çok uzun ömürlü bir bitkidir, dip sürgünleri sayesinde 300 yıla kadar yaşayabilir. Çalı formda gelişip çok fazla boylanmayan Girebolu fidanlarının dikim mesafesinde 2 x 4 metre mesafe kullanılabilir.
Girebolu Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?
Üzümsü meyve grubunda bir bitki olan Girebolu yaklaşık 3 yaşından itibaren meyve vermeye başlar. 30-40 meyveye ulaşabilen salkımlar şeklinde meyve verir. Meyve iriliği ortalama 8-10 mm civarındadır. Meyveler Ağustos - Eylül aylarında olgunlaşır. Olgun meyveler kırmızı renklidir. Bazı türlerin olgunlaşan meyveleri mor ya da siyah tonlarında olabilir. Gilaburu meyveleri kış boyunca bitki üzerinde kalabilir fakat su kaybettikleri için buruşurlar. Meyveler ince kabukludur. Gilaburu meyvesi yetiştirmek için henüz büyük bahçe kuran yok, fakat bahçe çalışmaları yapıldığı yönünde haberler geliyor. Genellikle su kenarlarında arazisi olanlar, tarlalarının kenarlarına dikerek yetiştiriyor. Gilaburu daha çok bahçe kenarlarında çit ve süs bitkisi olarak yetişmekte, ancak yüksek fiyatı nedeniyle meyve üreticilerinin ilgi alanına giriyor.
Girebolu Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?
Bin bir mucize meyve olarak ünlenen Gilaburu meyvesi, daha çok yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı karasal iklimde yetişmeye uygun meyvedir. Uygun olan iklime dikmeye karar verdiğiniz Girebolu fidanlarını tüplü ise 12 ay boyunca dikebilirsiniz. Açık köklü fidanları bitkiler kış dinlenmesine girdikten sonra kasım ve mart ayları arasında dikebilirsiniz. Çalı formda olan bitkinin bakımını ve sulamasını düzenli yaptığınız takdirde oldukça hızlı gelişim gösterecektir.
Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.