Kayısı Fidanı Yetiştiriciliği
![Kayısı Fidanı Yetiştiriciliği](http://ideacdn.net/idea/ez/17/myassets/blogs/kayisi.jpg?revision=1642594496)
![](/class/INNOVAEditor/assets/kayısı.jpg)
En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Kayısı Fidanı Hangisidir?
Dünyanın en önemli kayısı üretim merkezlerinin başında Anadolu gelir. Türkiye yıllık 500 bin tonluk üretimle dünya yaş kayısı üretiminde birinci sıradadır. Kayısı ağacı yarı sıcak ve kurak geçen bölgelerde, dağların bol güneş gören güneye bakan eteklerinde derin ve su tutmayan, az meyilli ve hafif kireçli olan yamaçlarda çok iyi yetişmektedir. Buralarda yetiştirilen kayısılar genelde hastalıksız, parlak, lezzetli, tatlı, kokulu ve kuru maddesi yüksek meyveler oluşturmaktadır. İkliminize uygun seçtiğiniz kayısı fidanlarını bahçenizde, balkonda ve terasta rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Ülkemizde son yılarda en çok tercih edilen ve satılan kayısı çeşidi Aldeniz kayısıdır. Meyve verimi, aroması, yola dayanımı ile son yıllarda yetiştiricilikte en çok tercih edilen çeşittir.
Kayısı Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?
Kayısı ağaçları ilkbahar geç donlarından zarar gördüğü için bahçe yeri seçiminde soğuk havanın oturduğu ova ve çukur yerlerden ziyade sırt ve yamaç yerler tercih edilmelidir. Kayısı ağaçlarının alt dalları ile vadi tabanında bulunan ağaçlar dondan daha fazla zarar görmektedir. Uygun arazi belirlendikten sonra fidanın anacına göre dikim mesafesi ayarlanmalıdır. Klasik anaçlı fidanlarda 5 x 5 metre mesafe, yarı bodur fidanlarda 3 x 5 metre mesafe ve tam bodur fidanlarda 2 x 4 metre mesafe ile dikim yapılmalıdır.
Kayısı Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?
Yayvan ve hızlı gelişen kayısı fidanları yaprak döken bir bitkidir. İlkbahar ve yaz aylarında farklı şekillerde tükettiğimiz kayısı fidanı uzun ömürlü bir ağaçtır. Fidanı diktikten sonra ilk meyveleri ne alacağımızı hep merak etmişizdir. Ancak bu noktada bakımları yapıp sabırla beklememiz gerekir. Dikilen kayısı fidanı yabani çöğür ise meyve verme süresi daha uzun olacaktır. Dikimden 4-5 yıl sonra meyve verecektir. Faklı anaçlara aşılama yapıldıysa 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlar. Tam verime oturması için 5-6 yıl geçmesi gerekmektedir.
Kayısı Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?
Açık köklü kayısı fidanları bahçeye, kışı ılık geçen yerlerde sonbaharda yaprak dökümünden ilkbaharda gözlerin sürmesine kadar geçen devrede dikilebilir. Kışı sert geçen yerlerde ise ilkbahar dikimi önerilmektedir. Kayısı fidanlarınız tüplü ise 12 ay dikime uygundur ancak yaz aylarında yapılan dikimlerde yaz boyu sulama mutlaka yapılmalıdır. Düzenli ve kaliteli meyve alınabilmesi için fidanlara dikiminden itibaren uygun şekil verilerek budama yapılmalıdır. Fidanlar gün içerisinde öğlen vaktinde değil de sabah erken saat saatte yada ikindin vaktinde dikilmelidir.
Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.