Kiraz Fidanı Yetiştiriciliği
En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Kiraz Fidanı Hangisidir?
Çoğu meyve türünde olduğu gibi kirazında kültürünün yapıldığı en eski yer Anadolu’dur. Yıllara ve iklim şartlarına göre değişmekle beraber dünya kiraz üretiminde ilk sıralarda yer alan Türkiye, kiraz ihracatında da söz sahibi ülkelerden biridir. Kışın yaprağını döken bir meyve türü olan kirazlar sıcak bir büyüme mevsimi ile kışın belirli bir süre dinlenmeye ihtiyaç duyar. Kiraz yetiştiriciliği sınırlandıran en önemli faktörlerden birisi ilkbahar geç donlarıdır. Ülkemizde en temel çeşit; iri, sert ve tatlı meyve eti, yola ve muhafazaya dayanıklılığı ile dünyanın en önemli kirazları arasına girmiş ve Avrupa’da "Türk Kirazı” olarak bilinen 0900 Ziraat kiraz çeşididir.
Kiraz Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?
Kiraz fidanları hızlı ve yayvan gelişir. Bahçe kurulumunda yada tekli dikimlerde dikkat edilmesi gereken en önemli konu çeşidin kendine uyuşmazlık gösterip göstermemesidir. Kendine verimli olmayan kiraz çeşitleri ile bahçe kurulması durumunda en az iki tozlayıcı çeşit kullanılmalıdır. Kiraz fidanların dikim mesafesi fidanın anacına göre değişiklik göstermektedir. Klasik Kuş kirazı gibi anaçlı fidanlarda fidanlar 6 x 6 metre mesafe ile dikilmeli, MaxMa 14 gibi klon anaçlı fidanlarda yarı bodurda 3 x 5 metre, tam bodurda 2 x 4 metre mesafe ile dikilmelidir.
Kiraz Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?
Kiraz ağaçlarında iklim ve çevresel faktörler özellikle de çiçeklenme, meyve gelişimini, yetiştiricilik potansiyelini belirlemede önemli rol oynar. Verimli bir şekilde kiraz fidanlarından meyve alabilmek için gereken iklim istekleri sağlanmalıdır. Kış soğuklaması dinlenmenin kırılması ve ilkbaharda gelişmenin devam edebilmesi için açısından gereklidir. Çeşitlere göre değişiklik gösterse de kirazlarda soğuklama ihtiyacı yaklaşık 7 derecenin altında 400-1500 saatlik bir süredir. Gereken bakım ve iklim istekleri sağlandıktan sonra dikilen fidanlar 2 yıl sonra meyve vermeye başlayacaktır.
Kiraz Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?
Kiraz fidanlarının dikimi yapılacak bölge ekolojisine uygun çeşitler seçildikten sonra özenli bir şekilde fidan çukurları açılmalıdır. Açık köklü fidanlar uykuya geçtikten sonra kasım ve mart ayları arasında dikilmelidir. Kökler hava almayacak şekilde üzeri kapatılmalıdır. Tüplü fidanlar ise 12 ay dikime uygundur. Kışların ılık geçtiği yerlerde fidan dikimi sonbahar sonu kasım – aralık ayları arasında, sert geçtiği yerlerde ise erken ilkbahar da dikimi yapılmalıdır. Fidanlar gün içerisinde buharlaşmanın en az olduğu sabah erken saatler ya da akşam üzeri saatlerinde yapılmalıdır.
Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.