Kivi Fidanı Yetiştiriciliği
En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Kivi Fidanı Hangisidir?
Güney –Doğu Asya ekini olan kivi, orman altlarında doğal olarak yetiştiriliyordu. Kışın yapraklarını döken, asma formunda, kuvvetli bir bitkidir. 50 civarında türü olduğu bilinen kivi meyvesi, 20. Yüzyılda anavatanı Çin’den dünyaya yayılmaya başladı. Ülkemizde en çok Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde yetiştiriciliği yapılsa da son yıllarda Ege ve Akdeniz bölgelerinde deniz seviyesinden 200-500 metre yüksek nemli vadi içlerinde kivi üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde en çok yetiştiriciliği yapılan "Hayward Kivi” türü hem iç pazarda hem de dış pazarda satılarak sofralarda tüketilmekte.
Kivi Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?
Kivi hem tat-aroma hem de gösterişli meyvesiyle üretimin artmasına neden olmuştur. İçerdiği potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi mineraller de bolca bulunur. 100 gramında yaklaşık olarak 60-100 mg C vitamini bulunan kivi ideal oranda A vitamini de sahiptir. Asma formunda olan kivi fidanları dikim mesafesi çeşidine göre değişmektedir. Kivi yetiştiriciliğinde en çok kullanılan T-Direk terbiye sisteminde kivi fidanları 2 metre arayla dikimi uygundur.
Kivi Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?
Kivi ağacının kendini tozayabilme özelliği yoktur. Kivi ağaçlarından meyve almak istiyorsanız mutlaka bir tozayıcısı olması gerekmektedir. Hobi amaçlı dikimlerde bile muhakkak iki adet bir erkek bir dişi kivi almalısınız. Uygun iklim ve toprak yapısı sağlandıktan sonra dikim yapılan kivi fidanları 2-3 yaşlarında meyve vermeye başlayacaktır.
Kivi Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?
Çelik ve aşı ile üretimi yapılan kivi fidanları genellikle çelik yöntemi ile üretilmektedir. Fidan dikimi ilkbahar ve sonbaharda yapılmalıdır. Kış donları tehlikesi olmayan yörelerde sonbahar dikimi daha uygundur. Eğer fidanlar tüp içerisinde ise özellikle dikimden sonra sulaması takip edildikten sonra yaz aylarında da yapılır. Kivi fidanlarının dikileceği fidan çukurları en az 45–50 cm derinliğinde ve çapında olmalıdır. Açılan kuyulardan çıkan toprakla hayvan gübresi karıştırılır, tekrar fidan çukurlarına konulmalıdır.
Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.