Lime Limon Fidanı Yetiştiriciliği
27-03-2021
22:29
Lime Fidanı Dikim Zamanı Nedir?
Açık kök dikim için uygun olmayan lime fidanlarının sadece tüplü dikimi mümkün olup göz aşı yöntemi ile üretimi yapılmaktadır. Çelik yöntemi ile üretimi yapılan lime fidanları için bu üretim yöntemi fazla tavsiye edilmemektedir. Tüplü olarak yetiştiriciliği yapılan lime fidanlarının havayla teması olmadığı için yılın 12 ayı boyunca dikimi yapılabilir.
Lime Ağacı Nasıl Büyür?
Ilıman iklim bitkisi olan lime ülkemizde Akdeniz ikliminin yaşandığı kıyı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Narenciye yetiştiriciliğinin yapılabildiği her yerde yetiştirilebilen lime fidanı ortalama 3,5 metre boylarına kadar büyüyebilen bir ağaçtır.
Lime fidanlarının gelişimi için dikim esnasında leonardit içerikli organik gübre, dikim yapıldıktan sonra baharla beraber map ve sacaka gübreleri kullanılmalıdır. Yapraktan ise mikro elementli kompoze yaprak gübresi kullanılmalıdır. Yapraklarının güneşten etkilenmemesi için ise kaolin uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulamalar yapıldığı zaman lime fidanı daha sağlıklı ve hızlı gelişim gösterecektir.
Lime Fidanı Nasıl Hızlı Büyür?
Lime fidanının gelişim çok hızlı olmayıp orta seviyededir. Sıcak iklim bölgelerini seven lime fidanları sıcaklığın 0°C’nin altına düştüğü yerlerde açık alanda yaşayamazlar. Lime fidanı gelişimini hızlandırmak için gübre uygulaması yapılmalıdır. Gübre uygulama şekli ve dönemleri şu şekildedir: dikim yapılır iken en az 200 gr tabandan leonardit içerikli organik gübre fidan çukuruna koyulup üstüne fidanı yerleştirip toprak ile kapatılıp karıştırılmalıdır.
Dikimi yapılan lime fidanı baharla beraber her ikinci sulamada tabandan Map 30 gr ve sacaka 10 gr gübre verilmelidir. Yapraktan da mikro elementli kompoze yaprak gübresi haziran sonun kadar uygulanmalı ve haziran sonun da (bütün meyve ağaçlarında ağacı coşturmak istiyorsan) ise yapraktan kaolin uygulanıp daha sonra benzyladenin ve gibberellin hormonlarının bulunduğu bitki gelişim düzenleyicilerini yapraktan 20 gün arayla verilmelidir. Aynı zamanda her yaprak gübresinin içine insektisit uygulaması yapılmalıdır.
Son gübreleme ise fosfor ve potasyum ağırlıklı tabandan ve yapraktan oluşan yeşil dokuların odunsu dokuya geçmesi için verilmelidir.
En İyi Lime Fidanı Hangisidir?
Türkiye’de en fazla yetiştiriciliği yapılan ve en iyi lime `Tahiti Lime’dir. Lime fidanı, sıcak iklime sahip ve narenciye yetiştiriciliğinin yapılabildiği her yerde yetiştirilebilir. Lime narenciye grubundaki diğer üyelere göre sıcaklıklardan çok daha fazla etkilenirler. Sıcaklığın 0(sıfır)’ın altına düştüğü bölgelerde kesinlikle açık alanda yetiştiriciliğinin yapılmaması gerekir. Ağaç gelişimi orta seviyelerde olan lime fidanının meyveleri oval şekle sahiptir ve yumurta büyüklüğündedir.
Lime Ağacı Arası Kaç Metre Ara İle Dikilir?
Aşı ve çelikleme yöntemi ile üretimi yapılan lime fidanlarının hızlı gelişim gösterebilmesi için en önemli faktörlerden birisi de fidanlar arası dikim mesafesidir. Lime fidanlarının meyve kalitesini arttırmak için fidan arası dikim mesafesi 5 metre, sıra arası dikim mesafesi ile 5 metre olacak şekilde dikimi yapılmalıdır.
Lime Ağacı Ne Zaman Meyve Verir?
Ilıman iklim bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan lime fidanlarının meyve verme süresi fidanın dikiminin yapıldığı toprak yapısına ve yeterli miktarda sulama ihtiyacının giderilip-giderilmediğine göre değişiklik göstermektedir. Sağlıklı bir şekilde gelişim gösteren lime ağaçları bahar aylarının ilk günlerinde çiçeklenmeye başlar. Sonrasında ise ağustos ayının sonundan ocak ayının sonuna kadar meyve verimine geçerler. Dikilen lime fidanlarında genelde 2-3 yıl içerisinde meyve alınabilmektedir.
Lime Fidanı Ne Zaman Dikilir?
Lime fidanı dikimi buharlaşmanın az olduğu, güneşin dik açıyla gelmediği sabah veya ikindi vakitlerinde yapılmadır. Açık köklü olarak üretimi yapılmayan tüplü olarak yetiştiriciliği yapılan lime fidanlarının havayla teması olmadığı için yılın 12 ayı boyunca dikimi yapılabilir. Lime ağacının dikimi sonbaharda yapılırsa yaz aylarının kurak geçebilecek günlerinden önce rahatça köklenebilir.
Lime Fidanı Çeşitleri Ve Özellikleri
Kaffir Lime: Bu çeşidin puturlu bir meyve yüzeyi vardır. Meyvesinin suyu çok azdır. Kaffir lime çeşidinin yaprakları yoğun kokulu olduğu için esans yapımında kullanabilir. Kaffir lime ile yapılan meyve sularının tadı acımsıdır.
Key Limes (Meksika Lime): Genelde Meksika bölgesinde yetiştiriciliği yapılan bu çeşidin meyveleri çekirdeksiz ve suludur. Meyveleri yuvarlak şekilde ve sarı renklidir. Meksika lime’ın meyveleri meyve suyu yapımında kullanılabilmektedir.
Limequat: Bu çeşitteki limelar aslında tam bir lime değillerdir. Melez bir meyve çeşididir. Mandalina ile lime melezlemesi sonucu oluşan bir çeşittir.
Rangur Lime: Meyveleri asidik ve çok sulu bir yapıya sahiptir. Meyvesi mandalina ile portakal arasında bir tattadır.
Tahiti Lime: Ülkemizde en fazla yetiştiriciliği yapılan, marketlerde en çok gördüğünüz lime çeşididir. Oval ve yumurta büyüklüğünde meyvelere sahiptir.
Finger Lime: Meyveleri basık yumurta şeklindedir. Çok sulu bir çeşit değildir. Aşırı dikenli bir yapıya sahiptir.
Blood Lime: Meyveleri kırmızı renklidir. Çok sulu olmayan meyve suyu üretiminde fazla kullanılmayan bir lime çeşididir.
Evde Saksıda Lime Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Ilıman iklim bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan ve soğuklardan etkilenen lime fidanını evde ve saksı içerisinde kapalı balkon veya terasınızda yetiştirmek istiyorsanız asgari 15 litrelik bir saksı kullanmanız gerekir. Lime güneş ışığını çok seven bir fidan olduğu için dikimi yapılan saksıyı mutlaka güneş alan bir yere konumlandırmalısınız. Ayrıca lime fidanlarınız tacını en fazla aşı noktasında sonra 10-20 cm vermeniz gerekir. Kapalı ortamlarda her rakıma dikimi uygun lime fidanlarını evde yetiştirecek iseniz mutlaka çiftlik gübresi kullanmalısınız. Ve gelişiminin ilk birkaç ayında şekil budaması yapmanız gerekmektedir.
Lime Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?
Ilıman iklim bölgesinde yetiştiriciliği uygun olan lime ağacının gelişimi orta seviyelerdedir. Lime fidanlarının meyve verme süresi fidanın dikiminin yapıldığı toprak yapısına ve yeterli miktarda sulama ihtiyacının giderilip-giderilmediğine göre değişiklik göstermektedir. Çok hızlı gelişim gösteremeyen lime fidanları dikiminden hemen 1-2 sene sonra meyve verimine geçemezler. Fidanın gelişimi için gerekli sulama ve budamaların da yapılması gerekir. Bu şekilde bakımı yapılan lime fidanları dikimi yapıldıktan 4-5 sene sonra meyve verimine geçerler. Ağacın gelişimi için meyve verdikten sonra meyvelerin koparılması gerekmektedir.
Lime Kaç Derece Soğuğa Dayanır?
Sıcak iklim bölgelerinde yetiştirilen lime gece-gündüz sıcaklık farkının fazla olduğu bölgelerde bu sıcaklık değişiminden olumsuz etkilenirler. Ortalama sıcaklığın 20°C olduğu bölgelerde sağlıklı bir şekilde gelişim gösterirler. Kış sıcaklıklarının 0(sıfır)’ın altına düştüğü yerlerde iç mekâna alınması gerekir. Lime fidanı soğuklara karşı aşırı duyarlıdır. Sıcaklık 0(sıfır)’ın altına düştüğü anda olumsuz etkilenmeye başlar, hatta yaşayamazlar ve ölürler. Don olayı fidanın genç, yaşlı olması, vegetasyonda olması veya dinlenmede olmasına göre değişik derecede etki gösterir.
Lime Kaç Rakımda Yetişir?
Lime fidanları ılıman iklim bölgelerini sever. Genelde sahil bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan lime fidanları narenciye yetiştiriciliğinin yapılabildiği her yerde yetiştirilebilir. Lime yüksek rakımları ve soğuk bölgeleri sevmez Düşük rakımlara dikimi yapılan lime fidanlarını, yüksek rakımlara dikecekseniz ev veya kapalı terasta saksı içerisinde yetiştirmeniz gerekmektedir. Ev veya kapalı teras içerisinde lime fidanlarını her rakıma dikebilirsiniz. Örneğin Antalya veya Mersin sahil bölgelerine rahatlıkla dikimi yapılabilir.
Lime Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir?
Ekonomik açıdan oldukça iyi bir getiriye sahip olan fakat çok hassas bir fidan olduğu için her bölgede yetiştiriciliği yapılamayan lime fidanlarının üretimi ülkemizde ılıman iklim bölgelerine sahip yerlerde yapılmaktadır. Gece-gündüz sıcaklık farkının az olduğu, çok soğuk havalardan olumsuz yönde etkilenen lime fidanları hızlı gelişim göstermeyen yaklaşık 4-5 sene içinde tam meyve verimine yatan bir ağaç türüdür. Tam verime yatmış lime ağaçlarından yaklaşık 100-150 kilogram aralığında meyve alınır.
Lime Çiçek Açar mı?
Ilıman iklim bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan lime ağaçları narenciye grubunun diğer üyeleri kadar güzel kokulu çiçekler açarlar. Lime ağacını açtığı güzel çiçekleriyle hayranlık uyandırır. Çapı 2 cm'ye kadar küçük beyaz çiçekler açarlar. Lime ağacının çiçekleri kadar yaprakları da çok güzel bir kokuya sahiptir.
Lime Fidanı Nerelerde Yetişir?
Lime yetiştiriciliği ülkemizde en çok Akdeniz Bölgelerinde yapılmaktadır. Lime özellikle en iyi ve en fazla Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Bu iller sahip oldukları iklim bakımdan gece-gündüz sıcaklık farkının fazla olmadığı ve don olaylarının gerçekleşmediği iller olduğu için lime için gerekli tüm hava şartlarını sağlarlar bu yüzden lime fidanının bu bölgelerde yetiştiriciliği oldukça fazladır.
Saksı içerisinde, evde, kapalı balkon veya terasınızda lime yetiştirmek istiyorsanız gerekli sıcaklık şartlarını sağlayarak her rakıma dikimini yapabilirsiniz. Fakat lime fidanları soğuklardan aşırı etkilenen bir fidan olduğu için kış soğukluklarında çok dikkat edilmesi gerekir. Sıcaklık 0(sıfır)’ın altına düştüğü durumda bitkinin meyve verimi tamamen bitebilir, hatta fidan yaşayamaz ve ölür.
Güvenilir
alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve
bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri
ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528
89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler
hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi
oluşturabilirsiniz.