Mandalina Fidanı Yetiştiriciliği
En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Mandalina Fidanı Hangisidir?
Turunçgillerin anavatanı Güneydoğu Asya’nın tropik ve semi tropik bölgelerdir. Mandalina Avrupa’ya getirilmesi diğer turunçgil türlerine göre daha sonra olmuştur. C vitamin deposu olan mandalina soğuklara direnci az olması ticari kaliteli ürün yetiştiriciliğini dünya çapında zorlamakta birçok yerde sofralık değil meyve suluk mandalina üretilmektedir. Ülkemiz ’de subtropik iklim bölgelerinde yetiştirilen mandalina çeşitleri sofralık tüketime uygundur. Birçok çeşitleri olan mandalina, ticari ve sofralık olarak yetiştiriciliği en çok yapılan çekirdekleri yok denecek kadar az olan Okitsu Mandalina fidanıdır.
Mandalina Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?
Mandalina ağaçları ılıman iklim bitkisi olmakla beraber dikimi yapılacak bölge sıcaklığının 0 derece altına üşmemesi gerekmektedir. Turunçgiller içinde soğuğa en dayanıksız olan mandalinadır. Hobi üreticiliğinde kapalı alanlarda saksı yetiştiriciliği yapabileceğiniz mandalina fidanlarını rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Yetiştiriciliği en çok Akdeniz iklime yapılan mandalina çeşitleri klasik anaç, yarı bodur anaç ve bodur anaçlara aşılama yapılarak üretilmektedir. Dikim mesafesi de klasik anaç 5x5 metre, yarı bodur anaç 3x5 metre, bodur anaç 2x4 metre olacak şekilde dikim yapılmalıdır.
Mandalina Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?
Mandalina fidanı dikim yapılacak bölge iklim özellikleri meyve kalitesi ve verimi açısından önemli bir faktördür. Don olaylarının çok yaşanmadığı yerlerde ılıman iklime sahip subtropik iklimlerde yetiştiriciliği yapılması gerekir. Meyve verim zamanını etkileyen bir diğer faktör ise dikim yapılacak anaç kısmıdır. Klasik anaçlar daha geç meyve verirken, yarı bodur ve bodur anaçlar 2 yaşında meyve vermeye başlayacaktır.
Mandalina Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?
Turunçgil bahçesi kurulurken fidanlar arasına verilecek sıra arası ve sıra üzeri mesafeler; tür ve çeşide, kullanılan anaca, toprak ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişmektedir. Mandalina fidanı dikim aşamalarını aşağıda yazıldığı gibidir.
-Fidan dikim mesafelerini dikilecek anaca göre belirleyip işaretleyiniz.
-Fidan çukurunu 60 cm eninde – boyunda ve derinlikte kazınız.
-Çukurdan çıkan toprağı organik gübre ile karıştırınız.
-Fidanın aşı noktası toprak yüzeyinden dört parmak yukarıda olacak şekilde fidanı yerleştiriniz.
-Fidan dibini sıkıca doldurunuz.
-Fidan destek çubuğunu fidana 15 cm paralel yerleştirip fidan bağlama bandını aşı noktası ile destek çubuğunu arasını 8 rakamı olacak şekilde bağlayınız.
-Fidan başına dikilen fidan yaşının 20 katı miktarda can suyunu veriniz.
Açık köklü üretimi yapılan fidanlarınızı bölgesel rakıma bağlı olarak ve kış soğuklarının az olduğu yerlerde, sonbahar aylarında, kış soğuklarının olduğu bölgelerde bahar aylarında dikimi yapılmalıdır. Tüplü üretimi yapılan fidanlar yılın 12 ayı dikime uygun fidanlardır.
Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.