Muz Fidanı Yetiştiriciliği
27-03-2021
22:30
Muz Fidanı Dikim Zamanı Nedir?
Ülkemizde Akdeniz bölgesinde çok fazla karşılaştığımız bir meyve türü olan muz fidanının dikim zamanı mevsimsel duruma göre değişiklik gösterdiği için Mart-Mayıs ayları arasında dikimi sağlanmaktadır. Eğer örtü altı bir dikim sağlanacaksa Eylül ayında dikim sağlanmaktadır. Tüplü muz fidanı için dikim zamanı fidanın size ulaşması durumunda istediğiniz zaman zarfında dikim yapmaya uygundur.
Muz Ağacı Nasıl Büyür?
Muz termofilik bir bitki olup 15 derecenin altındaki hava sıcaklığında büyümesini sağlayamayan muz ağacının gelişimi diktir. Gelişiminin sağlıklı olması için dikim esnasında leonardit içerikli organik gübre, dikim yapıldıktan sonra bahar ayının başlangıcında map ve sacaka gübreleri kullanılmalıdır. Yapraktan ise mikro elementli kompoze yaprak gübresi kullanılmalıdır. Açık tarlada yetiştirilen muz fidanlarının yapraklarının güneşten etkilenmemesi için kaolin uygulaması yapılmalıdır. Nemden hoşlanan muz fidanı terleme gösterir, su kaybından dolayı özellikle yaz aylarında yarım saate bir sulanmak ister. Düzenli sulama içinde damlama sulama sistemi önerilir.
Muz Fidanı Nasıl Hızlı Büyür?
Gelişimi hızlı olan muz fidanının büyümesini hızlandırmak için gübre takviyesi yapılmalıdır. Muz topraktaki organik maddeyi fazlaca seven bir türdür. Gübreleme dönemleri ve uygulaması; dikim esnasında en az 200 gr organik leonardit içerikli gübre ile dikim toprağı karıştırıp dikim yapılmalıdır.
Organik gübre toprak sıcaklığını yüksek tutup, hasat zamanını kısaltıp salkım oluşumunu arttırır. Muz gelişimi için çok fazla besin isteyen bir tür olup sadece organik gübre yeterli olmayıp mineralli gübrelerle takviye yapılması gerekir.
Doğumdan 1 ay önce 2 defa map uygulaması tarak sayısını arttırır. Gübreleme toprak analizine göre yapılıp Eylül ayında gübreleme haftada 2 sefer Azot ve Fosfor destekli Potasyum ağırlıklı uygulanmalıdır.
En İyi Muz Fidanı Hangisidir?
Ülkemizde yaklaşık 125-150 gün arasında hasada hazır hale gelen muz meyveleri tam olgunlaşmadan hasat yapılır aksi takdirde meyveleri zarar görebilir. Muz fidanının 10 dan fazla çeşidi olmasının yanında ülkemiz de çok tercih edilen ve en fazla verimi aldığımız tür Musa Cavendish olup soğuklara en dayanıklı olandır.
Muz Ağacı Arası Kaç Metre Ara İle Dikilir?
Kırılgan bir yapıda olup meyve ağaçlarına benzemeyen muz fidanı ülkemiz de en fazla Akdeniz bölgesinde yetiştirilen oldukça fazla bakım isteyen Muz fidanları genel olarak soğuktan korunan güneye bakan hafif eğimli yerlere dikimi tercih edilip dikim mesafesi 4-5 metre olmalıdır. Bodur muz fidanı için dikim mesafesi 3 metre olmalıdır.
Muz Ağacı Ne Zaman Meyve Verir?
Muz bitkisi yarı gölge alanlardan hoşlanıp meyve oluşurken güneş ışığına ulaşabilmek için yukarı doğru bükülür. Muz fidanı için doğru iklim koşulları düzenli bakımı sağlanması durumunda aynı içerisinde meyve verir. Muz fidanında hasat yapıldıktan sonra hasat yapılan bitki ölmekte ve yanından yenisi çıkmaktadır.
Muz Fidanı Çeşitleri Ve Özellikleri
Güneydoğu Asya nın tropikal bölgesinde doğal olarak yetişen ülkemizde de en fazla Anamur ve Bozyazı da üretimi yapılan muz fidanının Anamur Muzu, Azman, Musa Cavendish, Grand Naine en çok bilinen ve tercih edilen türüdür.
Anamur muzu; Çok iri görünüme sahip olmayan bir tür olup ince kabuklu ve aromatik tir. Genelde hobi amaçlı dikimlerde tercih edilir.
Musa Cavendish; Meyve lezzeti oldukça yüksek olup bol verimli olan bodur bir türdür. Saksıda yetiştirilmek için fazla tercih edilir.
Grand Naine; Boyu 2,5 ile 3,5 metre arasında değişen 12 ay hasada uygun olup kök çürüklüğü zararlılarına en fazla dayanıklı olan türdür.
Muz Fidanı Dikiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Buharlaşmanın az olduğu zamanlarda dikimi önerilen muz fidanı için havalandırılmış toprağı eni 50 boyu 60 cm olacak şekilde çukur açılmalıdır ve çukur içerisine 1 çay kaşığı aquasorb verilmelidir. Açılan çukur içerisine fidanın köküne zarar vermeden dik bir şekilde konulup çukurun içine leonardit le karıştırılmış toprakla Fidanın bulunduğu saksı veya poşet hizasına denk gelecek şekilde doldurulup dikim işlemi tamamlanmalıdır. Dikimini yaptığımız muz fidanı için 5-15 litre arasında can suyu verilmelidir. Yaz aylarında muz fidanı dikiyorsak yapraklarını güneşten korumak için kaolin uygulanması gerekmektedir.
Evde Saksıda Muz Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Muz fidanı güneşe çok fazla ihtiyaç duyduğundan soğuk ve rüzgâr görmeyen yerler tercih edilmelidir. Eğer evde muz ağacı yetiştirmek istiyorsak saksımız güneşi fazlaca gören bir yerde olmalıdır. Evde muz ağacı yetiştirmek için 15-20 litrelik bir saksı uygundur. Bodur muz tercih edilip geçirgen, nemli ve oldukça besin değeri yüksek bir toprak tercih edilmelidir.
Muz Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?
Muz üretimin 204.000 tonu ülkemizden karşılanmaktadır. Muz ağacının ömrü 10 yıl olup ilk dikiminden 8-13 ay sonra ilk hasat yapılmaktadır. İlk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılmaktadır. İlk diktiğimiz muz ağacının yanından yeni bir muz ağacı daha çıkar ve eski ağaç kesilir. Yeni çıkan muz ağacımızdan da 6 aylık bir dönem sonrasında hasat yapılır. Meyve olgunlaşma süresi ise yaklaşık 5 aydır.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır?
Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo)
-20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Muz Kaç Rakımda Yetişir?
Anavatanı Güneydoğu Asya olan muz ağacı için ekimi yapılan bölgenin 150mm daha az yağış alıyorsa ek sulama yapılmadığı sürece gelişimini sağlayamaz. Killi ve humuslu topraklardan hoşlanan muz için hava sıcaklığı -2 derecenin altına düşmemesi gerekiyor. Ülkemizde ılıman sahil bandında ve diğer yerlerde ısıtmalı sera içerisinde yetiştirilebilir.
Muz Ağacı Su İster mi?
Arada toprak havalandırılarak çapalanması gereken muz ağacı her ağaç gibi su ister. Muz ağacı düzenli ve sık su isteyen bir türdür. Nemden dolayı aşırı terlemesi olan muz ağacı özellikle yaz aylarında fazlaca su ister.
Muz Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir
Ömrü 10 yıl olup sürekli kendini yenilen muz ağacından 1 dekarda 180-200 muz ağacı yetiştirebiliriz. Açık alanda yetişen bir muz ağacından 20 kilo hasat yapılırken serada yetişen bir muz ağacından yaklaşık 50 kilo hasat yapılır.
Muz Ağacı Kaç Yılda Büyür?
Muz ağacı diğer meyve ağaçlarından farklıdır. Muz tropik meyve iklimine ait bir meyvedir. Ömrü 10 yıl olup ilk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat alınıp ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ağaç kesilerek yeni ağaçtan her 8 ayda bir hasat yapılır.
Muz Çiçek Açma Zamanı Nedir?
Çiçeklenmesi ne kadar fazla olursa o kadar fazla meyvesi olan muz ağacının 3 çeşit çiçeği olup çiçeklenme dönemleri farklıdır. Haziran ayında çiçeklenen muzun hasadı 76-110 gün arasında değişmektedir. Temmuz ayının ilk haftasında çiçeklenen muzun 124 son haftası için 138 Ağustos ayının ilk haftasında oluşan çiçeklenmenin hasadı 153 gündür.
Muz Fidanı Nerelerde Yetişir?
Sıcak ve nemli iklimlerde yetişen muz ağacı Güney yarım kürede bulunan tüm ülkelerde yetiştiği gibi ülkemizde de Mersin, Alanya, Antalya, Bozyazı ve Gazipaşa ve Anamur da yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.