Şeftali Fidanı Yetiştiriciliği
En Çok Yetiştiriciliği Yapılan Şeftali Fidanı Hangisidir?
Gülgillerden, anayurdu Asya olan, sıcak ve ılıman ülkelerde yetiştirilen bir meyve ağacı türüdür. Türkiye'de en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılır. Dona karşı dayanıksızdır. Çok sayıda olan ve ağacı örten yaprakları, sapında 2-5 adet balozu bezi bulunan kenarları dişli, yeşil renkli ve ok ucu biçimlidir. İlkbaharda erkenden ve yaprağından önce açan pembe renkli çiçekleri yabani güle benzer. Aşı ile üretilen şeftalinin en çok yetiştiriciliği yapılanı ise: Elegant Lady Şeftali.
Şeftali Fidanlarını Kaç Metre Arayla Dikmeliyiz?
Şeftali suyu seven bir meyve türü olduğu için, arazide yeterli bir su kaynağı da bulunmalıdır. Dikim çukurları kök sistemini içine alıp destekleyecek derinlikte olmalıdır. Çok fazla derin veya yüzlek olmamalıdır. Çukurların dibine ve kapatma toprağına ticari gübre konmamalıdır. Fidanlar çukura yerleştirilmeden önce kök tuvaleti yapılarak kırılmış, yaralanmış ve fazla uzamış kısımlar uzaklaştırılır. Fidanlar yerleştirilirken dikim tahtası kullanılır. Açılan çukurlar inceltilmiş topraklarla kapatılır. Dikimden sonra fidanlara can suyu verilir. Şeftali fidanın dikim aralığı ise: Klasik anaçlarda fidan arası 5, sıra arası 5 metre olacak şekilde, Yarı bodur şeftali fidanında; fidan arası3, sıra arası 5 metre, bodur anaçlarda: fidan arası 2, sıra arası 4 metre olacak şekilde dikimi sağlanmalıdır.
Şeftali Ağacı Kaç Yaşında Meyve Vermeye Başlar?
Şeftali ağacı, olgunlaşınca kabuğu kızaran, iri, tek çekirdekli, etli, eti kırmızı ya da sarı, tatlı ve sulu meyvesi. Şeftali bir ılıman iklim meyve türüdür. Kış mevsiminde dinlenmeye girer ve
Yapraklarını döker. Şiddetli kış soğukları, düşük yaz sıcaklığı ve ilkbahar donları, şeftalinin ekonomik olarak yetiştirilmesini önleyen iklim faktörleridir. Şeftali fidanın üretiminde kullanılan anaçlar bulunmaktadır. Bu anaçlar, klasik şeftali anacında (yabani çöğür), yarı bodur ( garnem ve GF677), tam bodurda: (arda) kullanılmaktadır. Şeftali ağacı meyve verme yaşı: Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı yabani klasik anaçlı bir şeftali fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir. Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır. Yarı bodur veya bodur şeftali fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır. Hazirandan Eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali meyveleri toplanmaya hazır hale gelir.
Şeftali Fidanı Hangi Aylarda Dikime Uygundur?
Soğuk bölgelerde bitkilerin geç uyanmasını sağlamak için kuzey bölgeler tercih edilmelidir. Erken çiçeklenen bir tür olduğu için özellikle ilkbahar erken donlarının görüldüğü bölgeler dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Aşırı soğuk ve rüzgâr alan bölgeler tercih edilmemelidir. Sonbahar dikimi en iyisidir. Çünkü Sonbaharda erken dikilen fidanlar bahara kadar yavaş yavaş köklerini hazırlayarak kuvvetli gelişme imkânı bulur. Kışı soğuk veya yağışlı geçen bölgelerde ise bu dönem geçtikten sonra, yine dinlenme döneminde dikim yapılmalıdır. Tüplü şeftali fidanlarını 4 mevsim dikimini yapabilirsiniz.
Güvenilir alışverişin adresi www.tacirdepo.com ‘da uygun fiyatlarıyla fidan, fide, tohum ve bahçe malzemelerini, kredi kartı, havale ve EFT gibi kolay ödeme seçenekleri ile hızlı bir şekilde sitemizden sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de 0544 528 89 00 ya da 0324 606 02 94 numaralı telefonlardan bizlere ulaşarak ürünler hakkında teknik destek ve detaylı bilgi alabilir, siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.